DISCUSSIONSCategory: GAME RULESFortune cards/Unbound buff, etc
Ivan Ivanov asked 6 years ago

1. При нас възникна въпрос дали fortune картите се shuffle/discard/limbo след като се използват? Доколкото чета правилата ми се струва, че всеки път като се използва картата и трите карти се бъркат, а не се губят, за да не се ограничава колко пъти могат да се ползват.
2. Синята колба на Билкар когато се даде на друг играч в началото на неговия ход ли започват да се броят трите дни или в началото на играчът, който я е дал? Колбите изобщо влияят ли се от началото на хода на всеки играч, който ги ползва или просто като започне съответния ден, независимо кой играч е първи, те се завъртат?
3. Ще има ли обновени правила за Unbound buff във връзка с Експажъна, че също ни възникнаха някои въпроси. Например: Може ли когато играч командва неутралната фигура чрез зара, който хвърля накрая на хода си, да я мести през stormgate? В момента го играем, че по принцип не може, а може само когато я контролира след като я е наел, защото тогава се смята все едно е негов герой.
4. Все още няма пуснати правила за уменията на двете нови фракции и си ги тълкуваме. Умението frozen го приемаме, че се замразява едно поле на картата и героите, които са на това поле не могат да действат един ход, а ако има град той не може да се ъпгрейдва. За неутралите не сме сигурни. По отношение на умението beam приемаме, че привлива противниковия герой до този, който го ползва /телепортира го/. Долу горе на прав път ли сме? 🙂
5. Ще има ли книжка с правила, персонални табла с уменията на новите герои и правила на неутралните единици на български език, произведени от качествени материали и ще има ли възможност да се прави някаква замяна или да се закупуват отделно. В момента имам българска версия на базовата игра и английска на експажъна, което не е болка за умиране, но не предизвиква особен кеф 🙂 И имам разпечатани на английски допълнителни правила от обикновена принтерна безцветна хартия.

1 Answers
battalia Staff answered 6 years ago

Здравейте Иван и компания и извинявайте за толкова закъснелия отговор, но заради напрежението покрай разпращането на игрите, едва сега стигам до мейлите от форума. Така по ред на номерата:

1. Точно така. Те са само три (в един момент дори може да останат само 2) и се БЪРКАТ всеки път след употреба. Те реално заместват ВА в повече от базата, за да може и последният играч влязъл в руините да има избор. При тях има преценен риск между реално само 3 опции (33% шанс или дори 50%, ако останат 2 карти), ако не ти допадат откритите велики артефакти (или искаш да копираш някой вече взет), но все пак е шанс – затова са карти на съдбата 🙂 !

2. Синята колба (weakness) на Билкарр – не, винаги се завърта за първи път в момента на активацията (щом изпиеш отварата / или в случая щом я сипеш тайно 🙂 в питието на опонент). Ти можеш да решиш кога да стане това и решението ти няма общо с хода на опнента – трябва да стане, когато ти си на ход (активно в твоя ход) или пасивно (примерно, ако си под атака и ти се налага да играеш). Завъртането в последствие е по едно и също време за всички в началото на новия ден (добре е това да се обявява от играча, който върти Оракула, за да не се забравя от всички, които имат активни отвари) – това е направено за по-лесно следене на процеса и е възможно някои отвари да са минимално по-дълго в действие от други в зависимост от конкретния момент на активацията им.
3. Така бих казал и аз на прима виста – както го играете вие за момента – звучи по-логично да е само, когато е нает! Но ще помислим по въпроса и ще пиша, ако има промяна, защото е нов аспект над който не сме се замисляли до сега и си струва да се потества 🙂 … Благодаря за насочващия въпрос!

4. Абсолютно прави сте – замразеното поле е табу за един ход и се маркира с времеви маркер до следващия ход на играча от вълчия клан. И за другото умение сте прави … съвсем скоро ще излезнат и официалните правила с всички нужни подробностсти.

5. Всичко ще има на български език – дори до голяма степен, вече е налично. БГ версията на Вихропорти се печата идната седмица и ще е на пазара към края на октомври 2018 (дори ако не бяхте разопаковали кутията на вашето разширение можеше да ви я смесним с българска, но уви … просто нямаше как да пуснем всичко едновременно предвид голямото закъснение на проекта), но онлайн правила за разпечатване има вече повече от месец на български. За оригинално принтирани в печатница правила за Вихропорти – не мога да обещая, нямаме такива поотделно от кутията, но ако ми се намерят някакви в повече от нещо – обещавам да ви ги запазя. Табла на героите (hero sheets) като продукт на български ще има за продажба при нас в магазина, ще ги качим скоро и на BigBag.bg за онлайн продажба и правилата към тях ще бъдат актуализирани на battalia.eu/rules. За всичко останало ще ни трябва време за превод (по повод на тези правила не сме поемали ангажимент за правила на никакви езици освен английски, но имаме желание да пуснем поне на по-важните за нас, а българският, разбира се, е сред тях) – но за неутралните герои няма да има напечатани правила от печатница на никакви езици, те са конципирани да имат само онлайн PDF версия, за да запазим максимална гъвкавост при тях – просто са много и разнообразни и това поражда редица техологични проблеми с правилата. Например ако трябва да ги актуализираме заради случаи като горния посочен от вас (непредвидени взаимодействия помежду им, а там има толкова комбинации и ситуации, че няма да ни стигне един живот да изтестваме всички, все ще остане нещо скрито, макар че вече сме тествали стотици). Ако искаш качествена разпечатка, бих те посъветвал да ги дадеш в някоя дигитална печатница или Office One, където могат да ти ги пуснат на хубава дебела хартия (130 или 150 грама) и да са в правилния формат – не струва кой знае какво, а качеството на нашите файлове позволява професионален печат.

Надявам се с това да съм отговорил изчерпателно на всичките ви въпроси (макар и малко твърде късно, но по-добре, отколкото въобще да не го направя). Поздрави и приятна игра, надявам се да ви е забавно и интересно.
А. Геров